De kantorenmarkt is aan het veranderen.

De kantorenmarkt is aan het veranderen.

De kantorenmarkt is de afgelopen jaren aan het veranderen. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat deze veranderingen in een sneltreinvaart doorgevoerd worden. Zo willen bedrijven liever werken met flexibele huurcontracten, telt Nederland steeds meer zzp’ers die op zoek zijn naar een flexibel kantoor en kiezen bedrijven steeds vaker voor het opknippen van het hoofdkantoor in meerdere kleine kantoren die zich in de buurt van hun werknemers bevinden om zo de reisbewegingen te beperken. Nieuwsgierig welke andere redenen onderdeel zijn van deze transitie? We leggen het uit in het onderstaande artikel.

Bedrijven willen flexibiliteit
Veel ondernemers hebben de afgelopen maanden hun bedrijf gedwongen moeten digitaliseren. Hoewel een groot deel van de werkzaamheden bij veel bedrijven al vanuit huis uitgevoerd kon worden, gold dat nog niet voor alle bedrijven.

Door de coronacrisis moesten opeens alle bedrijven volledig digitaal werken, want niemand kon immers naar kantoor komen. Dat heeft ervoor gezorgd dat alle bedrijven in een sneltreinvaart gedigitaliseerd zijn. Echter hadden de bedrijven opeens te maken met leegstaande kantoren waar wel elke maand de huur voor betaald moet worden. Dit is een van de voornaamste reden dat bedrijven meer flexibiliteit willen. Ze willen niet meer vastzitten aan langdurige huurcontracten, maar ze willen hun contract kunnen aanpassen als de situatie daarom vraagt.

Nederland telt steeds meer zzp’ers

Een andere reden waarom de kantorenmarkt aan het veranderen is, is het feit dat Nederland steeds meer zzp’ers telt. Begin 2020 telde Nederland maar liefst 1,3 miljoen zzp’ers.

Doordat steeds meer werknemers ervoor kiezen om te starten met ondernemen, zie je ook dat de vraag naar kleine kantoren stijgt. Daarnaast zijn flexibele contracten voor zzp’ers key. Als zzp’er kan het zo maar zijn dat het zo goed gaat met het bedrijf, dat ze binnen een halfjaar alweer uit hun jasje zijn gegroeid en op zoek moeten naar een groter kantoorpand. Of als blijkt dat het ondernemerschap helaas toch niet voor ze weggelegd is, dan willen ze natuurlijk snel van hun kantoor af. Op dat soort moment zijn flexibele contracten erg prettig.

Werknemers werken vaker remote

Een ander punt waarom de kantoormarkt aan het veranderen is, is het feit dat werknemers steeds vaker remote werken. Klanten hebben namelijk geen idee of je werkt vanuit Barcelona of vanuit het kantoor in Amsterdam. Het gaat erom dat de klant op een goede manier geholpen wordt. Locatie is daarbij ondergeschikt.

Doordat werknemers steeds vaker remote werken, heb je als bedrijf minder kantoor nodig, omdat je te maken hebt met een lagere bezetting. Het kan interessant zijn – als je als bedrijf merkt dat er veel werkplekken leeg staan – om te kijken naar een kleiner kantoor met flexibel contract en te werken met flexibele werkplekken.

Het ontstaan van een flexibel kantoorconcept

Iets anders wat steeds vaker voorkomt is een flexibel kantoorconcept. Dit betekent simpel gezegd dat het kantoor deels verhuurd wordt aan kleine bedrijven of zzp’ers op een aantal dagen in de week.

Veel grote consultancy kantoren hebben vaak een terugkom dag. Op alle andere dagen zitten ze veelal bij klanten op kantoor. Als je merkt dat je op bepaalde dagen maar 40% van de capaciteit van je kantoor gebruikt, is het slim om te onderzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat je op die dagen die andere 60% van de capaciteit kunt vullen door bijvoorbeeld het verhuren van vergaderruimtes of werkplekken.

De opkomst van flexibele werkplekken en co-workingspaces

De laatste reden waarom de kantorenmarkt aan het veranderen is, is de opkomst van flexibele werkplekken en co-workingspaces. In plaats van een eigen kantoor te huren, kun je er als bedrijf ook voor kiezen om telkens te werken op flexibele werkplekken en in co-workingspaces. Het voordeel is dat je op veel verschillende plekken komt en hierdoor telkens geïnspireerd raakt, maar het nadeel is dat je geen eigen plek hebt voor je spullen en deze telkens moet mee zeulen.

 

 

Meer stories