Fundament Makelaars, een jong en veelzijdig makelaarskantoor

Fundament Makelaars, een jong en veelzijdig makelaarskantoor

Afgelopen week gingen we in gesprek met de twee oprichters van Fundament makelaars en praten we over hun bedrijf, de gekte op de huizenmarkt en hoe het is om een kantoor te huren bij BusinessCenter Leusden. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Wat leuk om jullie te spreken! Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoe bevalt het om een kantoor te huren via BusinessCenter?

“Het huren bevalt goed. Het is prettig dat het geen contract is van vijf jaar, het is een leuke samensmelting met andere bedrijven en dingen worden snel gefixt. Het concept is prettig, de service is hoog en de lijnen zijn kort. We schakelen met Paul wat erg prettig is. We gaven aan dat het fijn zou zijn om in de meetingroom een televisiescherm te hebben waar we presentaties kunnen tonen en een dag later werd het al geregeld. Dat is nog eens snelle service!”

Nou dat klinkt allemaal erg positief! Wat was voor jullie een reden om te kiezen voor een kantoor van BusinessCenter?

“We runnen een makelaarskantoor, dus de locatie is belangrijk. Vanuit deze locatie kunnen we eenvoudig Amersfoort en Leusden bereiken. Het is prettig qua aanrijtijd. Daarnaast is het ook erg fijn dat het een all-in verhaal is. We huren voor een vast bedrag per maand waar alle kosten bij inbegrepen zijn. Schoonmaak, koffie, gemak en ga zo maar door. Uren die we anders zelf kwijt waren geweest. Het is een kantoor waar je klanten kunt ontvangen. De service die ze bieden is niet iets wat standaard is als je ergens anders huurt.”

Veel makelaars huren een pand op een prominente plek in het centrum of op een plek waar veel verkeer langs komt. Jullie huren een kantoor in een bedrijfsverzamelpand. Vanwaar deze keuze?

“We zitten veel bij de klanten thuis. Hierdoor hebben we geen winkelfunctie nodig. Het aantal mensen dat zomaar naar binnenloopt bij een makelaarskantoor is te verwaarlozen. Tegenwoordig vindt alles online plaats. Daarnaast kan het ook het idee wekken dat - als je bijvoorbeeld een kantoor hebt in het centrum van Leusden -dat je alleen maar woningen in Leusden aanbiedt. We opereren regionaal, dus we willen geen plekken uitsluiten.”

Welk voordeel levert dit jullie op?

“Vooral het financiële plaatje is aantrekkelijk. Panden in het centrum zijn over het algemeen duurder dan iets uit het centrum. Daarnaast: doordat we tegenwoordig steeds vaker hybride werken, zijn we ook flexibeler qua werklocatie. Als je kantoor gevestigd is op een plek waar veel mensen dagelijks langskomen en er zit niemand binnen en de lichten zijn uit, kan dat verkeerde intenties scheppen bij mensen. Terwijl als wij nu een dag niet op kantoor zitten, ziet niemand dat. Ook is het financieel niet aantrekkelijk om iemand van 9 tot 5 neer te zetten alleen maar om het pand ‘open’ te houden.”

Dit klinkt als een logische keuze. Van welke voorzieningen in het bedrijfsverzamelpand maken jullie veel gebruik?

“Van de catering en kok, Marianne. Daarnaast natuurlijk van het keukentje, het koffieapparaat, dartbord en zo nu en dan het terras aan het water. Wat voor ons de belangrijkste reden was om hier een kantoor te huren, was het feit dat je – doordat je in een bedrijfsverzamelpand zit – met andere, gelijkgestemden kunt sparren en daarnaast heb je toch een beetje het gevoel dat je collega’s hebt. De deur staat bij iedereen open en we lopen regelmatig even ergens binnen. Daarnaast hebben we regelmatig vrijdagmiddagborrels en spreken we sommige mensen ook buiten het kantoor.”

Genoeg over het huren bij BusinessCenter. We zijn benieuwd naar jullie als oprichters van Fundament makelaars. Kunnen jullie jullie zelf kort voorstellen?

“Jazeker. Mijn naam is Mark Roos, sinds 2007 ben ik werkzaam als makelaar in de regio Amersfoort/Leusden.”

“Mijn naam is Reiner Veenendaal en ik zit sinds 2006 in de makelaardij. In 2017 ben ik samen met Mark gestart met Fundament makelaars. We proberen een leuk kantoor te draaien en beetje bij beetje te groeien met klanten waar we goed mee overweg kunnen. We houden ons bezig met het aan- en verkopen van woningen, het uitvoeren van taxaties en het meedenken met allerlei woon gerelateerde vraagstukken en dat in de regio Amersfoort/Leusden.”

Wat maakt jullie als makelaar onderscheidend?

“Kennis! Er zijn heel veel mensen die het een interessant beroep vinden, maar ze beschikken niet over de juiste kennis. Wij zijn register makelaar en taxateur. We beschikken daarnaast ook over bouwkundige- en juridische kennis. Daarnaast zul je ons niet snel in een driedelig pak zien, want dat zorgt voor afstand. Je kunt ons meer vergelijken met een partner dan een makelaar.”

“Het lastige is dat iedereen zich makelaar kan noemen. Dat zorgt zeker in de huidige markt voor extra problemen. Want hoe je informeer je mensen over de mogelijk- en onmogelijkheden? Sommige makelaars roepen maar wat, maar weten eigenlijk niet wat ze doen. Dit kan frustratie uitlokken. We zijn heel transparant en duidelijk naar de klant, zodat ze niet voor verassingen komen te staan.”

De huizenmarkt is op dit moment oververhit. Wat doen jullie anders?

“Vooral veel en goed informeren hoe de processen gaan. Dat helpt al een heleboel. Door de huidige situatie is elk huis te verkopen, dus het is lastiger om onderscheidend te zijn. Maar we doen vrij veel bezichtigingen zo’n 30 á 40 per woning. Hierdoor zijn de kijkers blij want zij krijgen kans om te kijken, maar de opdrachtgever ook, want die krijgt hierdoor uiteindelijk de beste prijs. Als de woningmarkt wat minder oververhit is, kun je je beter onderscheiden door de juiste presentatie, de woning extra onder de aandacht brengen en aandacht voor de belangrijkste kennisaspecten: prijzen en woningen zelf. Op dit moment corrigeert de woningmarkt het verschil tussen vraagprijs en opbrengst, maar in een mindere tijd is het des te belangrijker om de juiste verhouding tussen prijs en kwaliteit te kunnen bieden om een woning te kunnen verkopen.”

Jullie lopen vast ook tegen uitdagingen aan. Kunnen jullie daar iets over toelichten?

“Op dit moment hebben we te maken met een beperkt aanbod. Het is lastiger om de portefeuille gevuld te houden. Het aankopen van woningen is ook lastiger. Er zijn genoeg mensen die een verhuisbeweging hebben, maar het aanbod is gering op dit moment.” 

Website Fundament Makelaars

Meer stories