BusinessCenter.nl maakt grote verduurzamingsslag: installatie van 1767 Easee laadpalen op 20 kantoorlocaties

BusinessCenter.nl maakt grote verduurzamingsslag: installatie van 1767 Easee laadpalen op 20 kantoorlocaties

Je elektrische auto opladen op kantoor? Dat kan soms nog een uitdaging zijn. Met het oog op de toekomst waarin elektrisch rijden in Nederland steeds meer terrein zal winnen, voorziet BusinessCenter.nl alle 1767 parkeerplekken van haar twintig multi-tenant locaties door heel Nederland van een Easee autolader. Met deze uitbreiding, uitgevoerd door elektrotechnisch installatiebedrijf EHBI Group, komen wij tegemoet aan de toenemende behoefte van huurders van kantoorruimte die elektrisch rijden. 

Groeiende vraag naar laadpunten

Dankzij de uitbreiding van BusinessCenter.nl heeft straks elke huurder de optie om op elk gewenst moment zijn elektrische auto op de eigen parkeerplek op te laden. Een initiatief dat door de huurders wordt toegejuicht. Arjen Westerbroek, projectmanager van BusinessCenter.nl: “We krijgen veel positieve reacties. Er is immers grote vraag naar laadpunten, ook vanuit nieuwe huurders. We houden daarnaast rekening met huurders die (nog) niet elektrisch rijden. Mochten ze in de toekomst de overstap maken, dan ligt de infrastructuur al klaar en is het een kwestie van plug&play. Een welkome innovatie, zeker met het oog op het plan van eurocommissaris Frans Timmermans waarin staat dat alle bedrijfswagens in 2027 elektrisch moeten zijn. Wij sorteren daar nu al op voor.”

Kartrekker

In vastgoedland is dit een opvallend grote verduurzamingsslag. Ter illustratie: begin dit jaar telde Nederland 86.453 publieke en semipublieke laadpalen. Door dit project wordt dat aantal met 2 procent verhoogd. Directeur Erwin Weima van EHBI Group, verantwoordelijk voor de installatie van de Easee laadpalen, noemt BusinessCenter.nl dan ook ‘kartrekker’ in de vastgoedwereld. “In de praktijk ben ik geen enkele vastgoedeigenaar tegengekomen die kan zeggen dat al zijn parkeerplekken laadvoorzieningen hebben. Deze omvang is gigantisch.”

Record

Voor EHBI Group is dit een opdracht uit duizenden. “Het neusje van de zalm, een absoluut record”, zegt Weima. “We hebben wel vaker pleinen van tientallen laadpalen voorzien, maar deze omvang is voor ons enorm. Ook voor Easee, de leverancier van de laadpalen, is dit het grootste project in de Benelux”.

EHBI Group werkt al sinds de lancering van Easee in de Benelux samen met de autoladerfabrikant uit Noorwegen. “We hebben voor Easee gekozen, omdat zij hun naam daadwerkelijk eer aan doen. Eén laadpunt is geschikt voor alle typen elektrische auto’s en ze zijn gemakkelijk in te stellen via de app. De voorbereidingen kunnen in één keer getroffen worden, waarbij de infrastructuur wordt aangelegd en de laadpunten worden geplaatst. Mocht het laadpunt later in gebruik gaan, dan staat alles al klaar en hoeft alleen de zogenoemde chargeberry geplaatst te worden, zonder daarbij de stroom eraf te halen. Dit is een groot voordeel voor installateurs, vooral als het om zulke grote aantallen gaat. Eenmaal aangesloten wordt er efficiënt gebruik gemaakt van de beschikbare energie door middel van de Equalizer en Load Balancing. Wanneer meerdere laders op dezelfde groep zijn aangesloten, kunnen ze onderling met elkaar communiceren en wordt de beschikbare stroom op het circuit automatisch en dynamisch verdeeld tussen de laders en het pand. Alle aangesloten auto’s kunnen op deze manier tegelijkertijd geladen worden op het maximaal beschikbare vermogen. Easee biedt een complete laadoplossing die helemaal bij ons én zo’n groot project past”, aldus Weima.

Duurzame ambities

Met deze forse investering zet BusinessCenter.nl, dat 82.000 vierkante meter aan kantoorruimte in eigendom heeft, een nieuwe grote stap in het nastreven van haar duurzame ambities. Westerbroek: “We bekijken continu hoe we onze locaties verder kunnen verduurzamen. Op elke locatie hebben we energielabel A of zitten we daar bijna aan, maar daar stoppen onze ambities niet.”

Bij BusinessCenter.nl Zwolle zijn de eerste Easee laadpalen inmiddels geplaatst. Verspreid over BusinessCenters Zwolle en Hanzeland staan straks 141 laadpalen. Daarna volgen nog achttien andere locaties door heel Nederland, zoals Oosterwolde, Meppel, Arnhem, Groningen, Harderwijk, Deventer, Apeldoorn, Amersfoort, Utrecht en Leusden. De verwachting is dat het volledige project in april 2023 is afgerond. 

Meer stories