Klaar met thuiswerken? Dit zijn de voordelen van een eigen kantoor.

Hogere productiviteit

Hoe je het ook went of keert: werken vanaf een eigen kantoor komt je productiviteit ten goede. Je wordt niet afgeleid door de vuile vaat die nog op je keukentafel staat, je kunt werken vanaf een opgeruimde werkplek die ook nog eens ergonomisch verantwoord is en je wordt niet afgeleid door je partner of eventuele kinderen die ook thuis zijn als jij aan het werk bent.

Daarnaast kun je op een eigen kantoor haast niets anders doen dan werken, waardoor je een sterke focus hebt. Terwijl je thuis minder die druk voelt om te werken, omdat er altijd (huishoudelijke) klusjes zijn die nog gedaan moeten worden.

Het is professioneler

Een ander voordeel van een eigen kantoor, is dat het bijdraagt aan de uitstraling van je bedrijf. Het komt veel professioneler over wanneer je een potentiële klant kan uitnodigen op je kantoor, dan wanneer je in een koffietentje afspreekt. Je gaat immers geen potentiële klanten thuis uitnodigen.

Privé en zakelijk gescheiden

Zoals in de intro ook al kort verteld werd: het is veel beter voor je work-life balance. Doordat je aan het einde van je werkdag letterlijk de deur achter je dicht trekt en je laptop op kantoor laat liggen, kun je je werk veel beter loslaten. Je kantoor is voor werk en je huis is voor ontspanning. Hierdoor lopen beide werelden niet door elkaar heen.

Je hebt meer kosten om af te trekken

Als ondernemer wil je wel genoeg kosten maken, zodat je die vervolgens kunt aftrekken. Hoe meer je investeert, hoe minder belasting je hoeft te betalen.

Daarnaast is het hebben van een eigen kantoor een goede investering. Als voorbeeld: stel je bent 1,5 keer zo productief op kantoor dan thuis, dan betekent dit dat je ook 1,5 keer zoveel werk kan verzetten, waardoor het kantoor zich uiteindelijk zelf terugverdient.

Werkgevoel

Een ander voordeel van het hebben van een eigen kantoor, is het werkgevoel. Doordat je in de ochtend naar je kantoor ‘moet’, kom je sneller in de werk modus. Je moet jezelf klaarmaken voor de dag, want je gaat niet in je pyjama naar kantoor. Terwijl als je werkt vanaf een thuiskantoor, er genoeg momenten zijn dat je vanuit je bed en/of in je pyjama kan werken.

Doordat je jezelf in een outfit hijst en jezelf verzorgt voor je naar kantoor gaat, zorgt dat er automatisch voor dat je sneller in de actie modus komt en je minder duf bent wanneer je dit niet doet.

Netwerken en klanten halen

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat werken op een eigen kantoor je ook nieuwe klanten kan opleveren? De meeste kleinere kantoren bevinden zich in bedrijfsverzamelpand. Hierdoor heb je opeens een netwerk aan bedrijven die wellicht jouw dienst of product kunnen gebruiken.

Stel jezelf daarom altijd voor als nieuwe huurder van een kantoorpand en zorg dat je regelmatig een praatje maakt met je kantoorburen. Op die manier weten ze wat je doet en is de kans groter dat ze aan je denken als ze zelf op zoek zijn naar jouw dienst of product of dat ze je aanbevelen bij andere bedrijven.

Doorgroeimogelijkheden

Het laatste en minstens zo belangrijke voordeel van een eigen kantoor, zijn de doorgroeimogelijkheden. Mocht je merken dat werken vanaf een kantoor je geen windeieren legt en merk je dat je kantoor te klein wordt? Vaak kun je eenvoudig verhuizen naar een groter kantoor in het huidige pand.

Stories